6 Nisan 2017 Perşembe

Coğrafya ile ilgili kişiler

Gerardus Mercator : 16. yüzyılda Almanya'da yaşamış haritacı ve coğrafyacı.Gemi rotalarını gösteren ve günümüzde hala kullanılmakta olan ve kendi adı verilen Mercator projeksiyon ile 1569'da yaptığı dünya haritası ile tanınmıştır.

Mercator , haritacılık ekolünün kurucularından biri sayılmaktadır ve yaşadığı dönemin en önemli coğrafyacılarından biridir.Mercator binden fazla kitap ve haritadan oluşan kütüphaneye sahiptir ve yüzden fazla bölgesel harita yapmıştır.Bunları da 1595'te atlasında toplamıştır bu da Atlas'ın coğrafi anlamda ilk kez kullanılışıdır.


                                                                   Gerardus Mercator

El İdrisi : Ortaçağın haritacılık ve coğrafya öncülerinden kabul edilen ve Amerika kıtasını ilk kez çizen kişi.

II. Roger için yapmış olduğu küre ile tanınır.400 kiloluk top üzerine 7 kıta , ticaret yolları , büyük şehirleri ve dağları büyük titizlikle işlemiştir.


                                               El İdrisi'nin yapmış olduğu eserlerden birisi.

James Mellaart [ 1925 - 2012 ] : Anadolu'da gerçekleştirdiği Çatalhöyük ve Hacılar Höyük gibi tarihi yerlerde yaptığı kazılarla tanınan arkeolog.Çatalhöyük'ün dünyaca ünlenmesini ve tarihe ışık tutulmasını sağlamıştır


                                                                     James Mellaart

Thomas More : Kendisi aslen İngiliz hukukçu ve devlet adamı olsa da yazdığı Ütopya adlı eseriyle coğrafyada önemli bir yere sahiptir.



                                            Üstte Ütopya adlı eser , altta ise Thomas More

Batlamyus : Yunan matematikçi , coğrafyacı ve astronom.Batlamyus'un en önemli iki eseri Büyük Bileşim ve Coğrafya'dır.

Büyük Bileşim'de gök bilimi bilgilerini derlemiştir.Yapıtta Dünya merkezli bir Güneş sistemi modeli önerilir.Bu model Kopernik'in Güneş sistemli merkezine kadar batı ve islam dünyasında geçerli model olarak kabul edilmiştir.

Coğrafya adlı eserde ise çağının Roma İmparatorluğu'nda bilinen coğrafya bilgileri yer almıştır.

Eratosthenes : Coğrafya kavramını ilk kullanan ve coğrafyanın temelini atan kişi olarak kabul edilmektedir.Enlem ve boylam sistemini icat etmiştir.Dünyanın çevresini hesaplayan ilk kişi olarak bilinmektedir.Bunun yanında eksen eğikliğini de hesaplayan ilk kişidir.Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığını doğru olarak hesaplamış ve takvimde Şubat'ı 29 olarak kullanıp sorunu ortadan kaldırmıştır.Paralel ve meridyenlerle yapılmış ilk Dünya haritasını çizmiştir.

Hekataios : Asya ve Avrupa'nın tasvirini veren Dünya Turu adlı eserinde gezip gördüğü yerlerin fiziki ve beşeri coğrafyası hakkında bilgi vermiştir.Gemicilerden , tacirlerden ve kendi gezilerinden elde ettiği bilgileri bir araya getirerek ilk defa coğrafyaya ait bir yapıt yazdı ve bu ona "Coğrafya'nın Babası" ünvanını kazandırdı.

Strabon : Yaşadığı dönemde bilinen yerlere yapılan göçlere ilişkin yaptığı çalışmalarla ün kazanmıştır.Dünyanın ilk coğrafyacısıdır.Antik dünya hakkındaki kitabı ile tanınmıştır.Etiyopya'ya kadar seyahat ettiği söylenmektedir.

David Harvey [ 1935 - Günümüz ] : Dünyanın önde gelen sosyal kuramcılarından olan Harvey coğrafya profesörüdür.Beşeri Bilimler arasında en çok atıf yapılan 10 kişi arasında gösterilmektedir ve aynı zamanda coğrafyanın akademik bir disiplin olarak gelişiminde birçok makale ve kitap yazmıştır.Harvey kapitalist sistemi ciddi bir şekilde eleştirmiş Marksist sistemin ve metotların geri getirilmesine yardımcı olmaya çalışmaktadır ve coğrafyayı da ciddi şekilde bununla ilişkilendirmektedir.


                                                                      David Harvey

Kaşgarlı Mahmut : Divan-ü Lugat-ıt Türk adlı eserine ilave ettiği ilk Türk Dünya Haritası'nda , Türklerin yaşadığı bölgeler gösterilmiştir.Bu harita Orta Asya , Çin ve Kuzey Afrika'yı içermektedir.Hem Türkler hem de coğrafya bilimi için önemlidir.


                                                           Kaşgarlı Mahmut haritası

Alfred Lothar Wegener : Gök bilimi , meteoroloji ve coğrafya hakkında çalışmalar yapmıştır.Kıta kayması kuramını ilk kez 1912 yılında ortaya koymuştur."Kıtaların ve Okyanusların Kökeni" adlı eserini 1915 yılında yayınlamıştır.Bu kitapta başlangıçta tüm kıtaların "Pangea" adında tek bir kıta olduğunu sonradan parçalanıp dağılarak  günümüzdeki halini aldığını ileri sürmüştür.


                                                               Alfred Lothar Wegener

Evliya Çelebi : 17. yüzyılın en önemli gezginidir.Elli yıldan fazla Osmanlı topraklarında gezmiş ve gördüğü yerlerin sosyal , ekonomik , kültürel özelliklerini "Seyahatname" adlı eserinde toplamıştır.Bu eser döneme ait en önemli eserlenden biri olduğu için coğrafyada çok önemli yer tutar.

Piri Reis : Türk denizci ve kartograf.Amerika'yı gösteren Dünya Haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı eserleriyle tanınmıştır.1513'te ilk dünya haritasını çizmiştir.Bu haritadaki en önemli nokta ise Amerika'nın hala keşfedilmemiş olmasına rağmen nasıl çizildiğinin bilinmemesidir.Denizcilik için Kitab-ı Bahriye hala önem taşımaktadır.Haritacılık da gerçek anlamda Piri Reis ile başlamıştır.


                                                            Piri Reis'in dünya haritası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder